Integrál Elmélet tanfolyam

19 900 Ft

Kategória:

A kilenc alkalmas előadássorozat betekintést nyújt Ken Wilber amerikai filozófus, író életművébe, korunk egyik legkiemelkedőbb filozófiai munkájába, az integrál elméletbe. A modulok végén játékos teszttel mérheted le tudásodat. Az előadások diasorozatai letölthetők. A tanfolyam könyv formájában is elérhető. Ez a tanfolyam az Integrál és Transzperszonális Filozófia és Pszichológia tanfolyam része.

Tanfolyamaink és tanfolyami moduljaink vásárlásához kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Regisztráció / Bejelentkezés

Leírás

Az előadássorozat tartalomjegyzéke:

   • 1. előadás: Mi az integrál? – A posztmodern paradigma – Ken Wilber és öt alkotói korszaka (56:16)
   • 2.  előadás: Tudatállapotok – Tudatállapot szintek az Integrál Elméletben (56:46)
   • 3. előadás: Tudatstruktúrák – Spiráldinamika I. 1. rész: (52:34), 2. rész: (41:11)
   • 4. előadás: Spiráldinamika II., Jean Gebser világnézetek-, Susanne Cook-Greuter Egófejlődés modellje (1:39:09)
   • 5. előadás: AQAL, Holonok, Holarchiák, a 4 Kvadráns Modell (1:13:44)
   • 6. webinár: A négy kvadráns modell és a koronavírusjárvány (1:13:54)
   • 7. webinár: Holonok típusai, Integrál Módszertani Pluralizmus. Wilber_Combs mátrix (1:41:11)
   • 8. webinár: Karaktertípusok – Enneagram – Pszichopatológiák kialakulása (2:07:17)
   • 9. webinár: Szeretet – Intimitás – Szerelem (1:43:06)

Az integrál elméletet egy könyv formájában is megismerheted. A leírtak jól kiegészítik a példákkal illusztrált videó anyagot. Ismerd meg a könyvet és a videó anyagot a bemutatkozó oldalon! A könyv az oldalon kedvezményes áron megrendelhető a videófelvételek hozzáférésével együtt.

Részletek

Az Integrál Elmélet előadója Márkus Tamás hangmérnök, integrál tanácsadó.

* * * * *

Napról napra többen ismerik fel a világ haladó gondolkodói közül, hogy a XX. század végén egy alapvetően új világszemlélet bonakozott ki, amelyet az elméletalkotók az integrál jelzővel jellemeznek elsősorban. Az integrál elmélet miközben meghaladja az összes eddigi paradigmát, magába foglalja azokat. A legújabb személyiségfejlődés elméletek szerint a transzperszonális, tehát a személyiséget meghaladó tartományba ez az új, összegző, szintetizáló világlátás vezet át. Az integrál elmélet ismerete, illetve az integrál világlátással való azonosulás a transzcendálás elengedhetetlen feltétele. A drdaubnertanit.hu előadássorozata ezt az ismeretszerzést szeretné segíteni. Az előadássorozat követi az integrál elmélet öt fő elemét, ezek a felébredés, a felnövés, a megtisztulás, a megnyílvánulás és a típustanok.

Az első előadásban részletesen szó lesz az integrál szemlélet lényegéről, a megelőző világnézeteket bennfoglaló, azoktól való eltérésének jellemzőiről. Az integrál szemlélet megértését nagyban segíti az integrál világlátást közvetlenül megelőző, posztmodern korszellem ismerete. Ezért ennek a ma még kevéssé reprezentált gondolkodásmódnak az ismertetésére is sor kerül. Ken Wilber amerikai filozófus munkássága alapvetően meghatározta az integrál filozófia megszilárdulását. Az első, bevezető előadásban sor kerül Wilber alkotói szakaszainak ismertetésére is.

Az integrál elmélet öt fő alkotó eleme közül az első a felébredés. Az integrál elmélet ezt a fogalmat használja a spirituális ösvények leírására. Az integrál elméletalkotók több Nagy Hagyományt részletesen tanulmányozva  olyan közös elemeket találtak, amelyek függetlenek a tanítások keletkezési idejétől és helyétől. Az összes tanítás a tudatállapotokkal kapcsolatos gyakorlatokról és élményekről ad részletes útmutatót. A második előadás a modern tudomány eredményeit is bennfoglaló ismertetést ad a tudatállapotokról és a gyakorlással megerősített tudatállapot szintekről.

A harmadik előadás a pszichológiai kibontakozás, a felnövés témáját tárgyalja. A felnövést a tudat struktúráinak tudományos kutatása alapján, egy százötvenéves tudományág, a fejlődéspszichológia eredményei alapján fedezzük fel napjainkban is. Az integrál elmélet többszáz fejlődésmodellt foglal magába, amelyeket fejlődésvonalaknak nevez. Az egyik legismertebb fejlődésvonal az értékrendek fejlődése, amelynek leíró elmélete a Spiráldinamika modellje. Clare Graves pszichológus professzor kutatásai alapján kidolgozott modellt mutatjuk be két előadásban.

A negyedik előadás folytatja a pszichológiai kibontakozás, a felnövés témáját. A Spiráldinamika modellje az értékrendek fejlődését írja le. Az ötödik szint ismertetésével folytatódik ez a videó. Az előadásban Bemutatjuk Jean Gebser világnézetek fejlődési valamint Susanne Cook-Greuter egófejlődési modelljét.

Az  ötödik előadás Ken Wilber integrál elméletének filozófiai alapjait mutatja be. A holisztikus világnézeten alapuló szemlélet a négy kvadráns modell segítségével biztosítja az integrál értékrend keretrendszerét. Az előadásban szó lesz az AQAL modellről, a négy kvadráns modell, a szintek és a fejlődésvonalak integrációjáról is.

A hatodik előadásban, ami egy élő webinár felvétele, átismételjük az integrál elmélet négy kvadráns modelljét és kísérletet teszünk a koronavírus járvány aktuális eseményeinek vizsgálatára e modell segítségével.

A hetedik előadást a koronavírus járvány miatt ismét webinár felvételről adjuk közre. Bemutatjuk a négy kvadráns modell továbbfejlesztését, Ken Wilber Integrál Módszertani Pluralizmus elméletét. Szó lesz a holonok típusairól, amely témában az integrál szakmai világban heves viták zajlanak jelenleg is. Ismertetésre kerül az emberi tudatosság két dimenziós modellje, amelyet Ken Wilber és Dr. Alan Combs a 2000 évek elején közel egyidőben publikált. A Wilber-Combs mátrix az emberi tudatosság terét modellezi, a pszichológiai és a spirituális kibontakozás összefüggéseit írja le.

A nyolcadik előadás az integrál elmélet tipustan részét mutatja be. Néhány régebbi tipustan bemutatása után részletesen szó lesz az enneagram misztikát és pszichológiát is magába foglaló tipológiai rendszeréről valamint patológiás folyamatképződés két jellemzőjéről, a fixációról és az allergiáról.

A kilencedik, záró előadásban egy konkrét példán az AQAL keretrendszer alkalmazását mutatjuk be. Egy szakdolgozat témája volt a szeretet, és a téma kidolgozása során újabb összefüggések tárultak fel. Olyan fogalmak kerültek új megvilágításba mint az intimitás, a szeretet és a szerelem. Ennek a munkának rövid ismertetése zárja az előadássorozatot.

Betekintő videók

Betekintő videónk megtekintéséhez kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj!

Regisztráció / Bejelentkezés

Teszt részletek

A teszt részletek megtekintéséhez kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj!

Regisztráció / Bejelentkezés

Érdekelhetnek még…