Barion Pixel

Márkus Tamás

Márkus Tamás

Alapító-tulajdonos, hangmérnök, integrál tanácsadó

1957. április 24-én, egy feldúlt ország golyó lyuggatta fővárosában, szüleim házassági évfordulóján és apám névnapján láttam meg a napvilágot. Sorsomat idáig a háború borzalom elkerülte, szerencsésnek tartom magam. A gimnázium után villamos üzemmérnök lettem, már kamaszként tudtam: hangmérnök szeretnék lenni. Mindig rajongtam a zenéért, magam is gitározom jelenleg is. Kis szülői segítséggel bekerülve a Filmgyárba a Zeneteremben kezdetem dolgozni, ahol hat évet tanultam a szakmát, miközben tovább tanultam az iskolában is: három éves – ma BA fokozatnak nevezett – továbbtanulással mikroprocesszor alkalmazástechnikai szaküzemmérnök lettem.

A MAFILM hangmérnökeként, 1984-ben megkaptam első önálló munkám megbízását, Dés László felkért Udvaros Dorottyának írt lemezének hangmérnöki munkáira. Az első filmes megbízás hamar követte ezt: Timár Péter Egészséges Erotika című filmével indult a filmes pályám. Azóta közel húsz játékfilmben és több, mint 400 szinkronizált filmben vettem részt. Kedves munkáim közül egy pár: Csinibaba, Moziklipp, Saul Fia, Bambi, Pinokkió, Jégkorszak, Csillagok Háborúja, Harry Potter filmek, Gyűrűk Ura, Avatar, Bohemian Rapsody.

Három alakalommal komoly elismerést kaptam: a Filmszemle Arany Mikrofon díját, állami kitüntetést, a Balázs-Béla díjat, valamint az amerikai filmszakma egyik legmagasabb elismerését, a Saul Fia Oscar-díjas filmben való hangvágói és dialógfelvételi munkámért a Golden Reel díjat.

Háromszor házasodtam, első és második házasságomból két-két gyermekem született. Harmadik feleségemmel 13 éve élek együtt, lenyugodott, boldog kapcsolatban. Hét unokánkkal és öt gyermekünkkel tartjuk az állandó időzavarral küzdő, egyébként nagyon jó kapcsolatunkat.

Pszichológiával 15 éve ismerkedem. Filmes pályámat a pszichés folyamatok ismerete jól kiegészítette. Egy idő után azonban többre voltam kíváncsi, ezért elvégeztem az Integrál Akadémia három éves felnőtt képzését, ahol integrál pszichológiát és spiritualitást tanultam. A szakdolgozatomat a szeretet és szerelem témakörében írtam, amelyből később egy könyv is született Integrálszerelem címmel. Az iskola után részt vettem Pecsenka Nóra két éves, 250 órás bodywork önismereti csoportjában, ahol sokat tanultam és tapasztaltam a test és psziché kapcsolatáról.

Daubner Bélával négy éve ismerkedtem meg, amikor elvégeztem Bélánál a 120 órás hipnoterápiás képzését, majd részt vettem a 250 órás önismereti pszichodráma csoportjában. Ezután köteleződtem el a pszichodráma mellett és – kiegészítve a hangmérnöki identitást – jelenleg a pszichodráma asszisztensi képzésnek résztvevője vagyok.

0